Onze kijk op duurzaamheid

De tijd dat we ondoordacht met kunststof en plastic verpakkingen omgaan, ligt inmiddels al ver achter ons. Al jaren streven wij ernaar innovatief, competitief, service-gericht maar zeker ook duurzaam onze producten onder de aandacht te brengen. Het kan echter soms best lastig zijn om te bepalen wat nu daadwerkelijk duurzaam is. Er komen steeds meer verschillende materialen op de markt die schijnbaar duurzaam zijn, maar in werkelijkheid dit absoluut niet zijn.

Kijk bijvoorbeeld naar biologisch afbreekbare verpakkingen of composteerbare verpakkingen. De artikelen zijn zeker niet duurzamer dan kunststof verpakkingen wanneer je bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 in de gehele keten meeneemt. Daarbij komt ook nog kijken dat dit soort materialen vaak niet recyclebaar zijn.

Daarnaast is het algehele proces van begin tot eind door de hele keten van ‘’milieuvriendelijke verpakkingen’’ ook een stuk langzamer in tegen deel tot kunststof verpakkingen. Dit zorgt ervoor dat deze artikelen vaak veel duurder zijn dan wegwerpartikelen.

Waar geloven wij in?

Wij als Dampack geloven dat het antwoord voor nu en voor de toekomst ligt in een verdere optimalisatie van recycling. De materialen die wij gebruiken om onze verpakkingen te maken, bestaan voor een groot gedeelte reeds uit recycled materiaal. Bovendien is en blijft dit materiaal 100% recyclebaar. Gedurende de laatste jaren hebben we al veel artikelen omgezet naar het materiaal r-PET (recycled APET).

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook denken wij zeer bewust na over diverse aspecten zoals het design van de verpakkingen. Of kunnen we ergens gewicht besparen waarbij de toepassing van de verpakking niet aangetast wordt? 

Hierbij adviseren wij onze relaties en collega’s over hoe om te gaan met verpakkingen en welke materialen voor welke toepassing het meest geschikt zijn.
Gelukkig realiseert iedere schakel in de keten inmiddels dat wij deze uitdaging niet alleen aankunnen maar dat samenwerking en kennis delen hierbij cruciaal is. Circulaire invulling van het gehele proces is hierbij van onschatbare waarde. De magische woorden zijn dan ook reduce, reuse, rethink, recycle, renew!

De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie

Dampack is aangesloten bij De Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK) en de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier en Verpakkingsmaterialen (NVGP). 

De NRK behartigt de belangen van ongeveer 400 bedrijven uit 19 brancheverenigingen in Nederland. Hun doel is een gezond klimaat voor de maakindustrie en het stimuleren van concurrentiekracht, innovatie, kennisoverdracht, scholing en vakopleiding, een beter milieu en recycling. Leden van de NRK ondernemen duurzaam en met oog voor people, planet, profit en polymeren.

Op het gebied van innovatie lopen wij dus voorop. Zo zijn wij actief bezig met een materiaalverduurzamingsplan. Dit plan is een initiatief van NRK Verpakkingen en Plastics-Europe Nederland en beschrijft een pallet van maatregelen die door partijen in de verpakkingsketen genomen kunnen worden om verpakte producten en verpakkingsmaterialen te verduurzamen. Voor meer informatie kunt u op onderstaande link klikken.

Meer informatie over materiaal verduurzaming

Dit is waar wij als onderneming voor staan en wat wij doen!

 

Meer informatie

Mocht u meer willen weten over dit onderwerp en hoe uw verpakking hierop eventueel aan kan sluiten dan staan wij u graag te hulp om u hier verder over te informeren. Ga hiervoor naar onze contact pagina en neem vrijblijvend contact met ons op!