Kunststof

Wat is kunststof?

Je kunt er tegenwoordig niet meer om heen. Iedereen komt een aantal keer per dag wel in aanraking met het materiaal kunststof, maar wat is het nou precies?

Kunststof is een synthetisch vervaardigd materiaal, geen natuurlijke stof. Het wordt via een chemische procedé ontwikkeld. Het ontstaat uit chemische verbindingen door niet natuurlijke scheikundige processen. Het materiaal is opgebouwd uit omvangrijke moleculen die ontstaan door synthese.

Is kunststof plastic?

Nee kunststof is niet hetzelfde als plastic. Plastic is namelijk een kunststof, maar niet elke kunststof is ook plastic.

Wat is het verschil tussen plastic en kunststof?

Kunststoffen kunnen eigenlijk opgesplitst worden in drie groepen. Dit zijn: thermoplasten, thermoharders en elastomen.  Alle drie de soorten verschillen in oplosbaarheid, smeltpunt en structuur.

Plastic is eigenlijk een kunststof waarmee door middel van verhitting een vorm onder bepaalde druk kan worden gemaakt. Hier wordt dan ook gesproken over thermoplast.

In tegenstelling tot thermoplasten blijven thermoharders hard indien zij verhit worden. Elastomen zijn elastische kunststoffen. Thermoharders en elastomen vallen beide onder kunststof, maar zijn geen plastic.