SUP-richtlijn

3 juli 2021

Op 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen van kracht gegaan uit de Europese SUP-richtlijn. SUP staat voor Single Use Plastics. Met deze richtlijn wil de Europese Unie wegwerpplastics verminderen en meer plastic inzamelen en recyclen. Lees hieronder wat deze regeling voor invloed kan hebben op jouw onderneming.

De SUP-wetgeving heeft gevolgen voor een aantal verpakkingstypes, zoals drinkbekers, zakjes, voedselverpakkingen, rietjes en bestek.

Hierdoor komen een aantal artikelen uit ons assortiment te vervallen. Voor een aantal artikelen komen ook weer alternatieven in de plaats, welke u op termijn op onze website zult vinden.

Aanvullende wetgeving per 2023

In maart 2022 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de ministriële regeling gepubliceerd inzake kunststofproducten voor eenmalig gebruik in Nederland.

De regeling zal gelden voor zowel kunststofverpakkingen als bekers die als functie hebben waaruit direct gegeten of gedronken kan worden. Daarnaast geldt de regeling ook voor producten die kunststof bevatten zoals kartonnen koffiebekers en saladebakjes met een kunststof coating.

De producten worden opgedeeld in twee categorieën. Wordt het voedsel ter plekke genuttigd of niet (on-the-go).

De wegwerpbekers en verpakkingen zullen worden ontmoedigd bij consumptie onderweg. Er zal ten alle tijden een herbruikbaar alternatief aangeboden moeten worden. Daarnaast mogen de desbetreffende artikelen alleen nog maar tegen bijbetaling worden uitgegeven aan de consument. 

2024

Plastic wegwerpbekers en verpakkingen worden per 1 januari 2024 verboden op plekken van consumptie ter plaatse, tenzij de bekers en voedselverpakkingen herbuikbaar zijn of nagenoeg volledig worden gerecycled. Hierbij wordt hergebruik de norm. 

Recycling is momenteel alleen van toepassing bij PET-producten. Andere materialen zullen per 2024 niet meer mogen aanboden worden bij consumptie ter plaatse.

Echter heeft Dampack een omvangrijk assortiment aan diverse APET, CPET, PET en RPET artikelen. Neem hier dan ook een kijkje.

 

Voor meer informatie over de SUP-richtlijn verwijzen wij u naar onderstaande link:               

Aanvullende wetgeving voor verpakkingen (2023) – KIDV

 

Visualisatie SUP wetgeving